5 dages pighajture

På Haj fiskeri i Kattegat med Antares.

Da fiskeriet efter Haj i Kattegat, efter nogle magre år, atter er “kommet op” og blevet populært, og givtigt vil jeg her forsøge at beskrive en 5 dags tur med Antares på Kattegat.
Vi har efterhånden i over 20 år, sejlet længere ture i Kattegat, efter haj, lange, havkat, makrel og mange andre sjove arter. Da fiskeriet på “det gule rev” i sin tid startede op gik disse ture lidt i stå. Samtidig blev Pighajen fisket næsten op af Norske fiskere, men nu er bestanden igen blevet så stor at man kan lave ture efter dem.

Der kræves en del for, at sådan en tur går hjem med succes:

– Først of fremmest, skal fiskerne have den rigtige indstilling. Det at fiske målrettet og efter specielle arter, kræver bl.a. at man ikke giver op.
SKIPPER!! SKAL VI IKKE SNART FLYTTE, VI FANGER IKKE NOGET!!!

– Dernæst skal grejet skal være i orden, Ikke mange tænker på at hajer har usandsynlige skarpe tænder, som nemt bider et forfang over. Derfor mindst 0,70 el. stålforfang, også selvom de små fyre sjældent er over 8-10 kg, linen skal checkes efter hvert bid, ellers vil man højst sandsynligt miste “den store” hvis den skulle komme. Noget jeg i øvrigt altid har slået et slag for, uanset hvad man fisker, altid checke sine forfang, selv ved sildefiskeri, det er så ærgerligt at miste en god torsk, eller ørred for den sags skyld, fordi man havde et for kleinet el. slidt forfang på, og hvad værre er DET ER DYRPLAGERI, tænk på den langsomme død en torsk må lide fordi den skal svømme rundt viklet ind i et sildeforfang…

– Vejret, vinden og strømmen skal også være med os, det skal helst ikke blæse for meget, så driver vi for stærkt til at hajerne kan snuse sig frem til agnen. Det må heller ikke være for stille… så flytter vi os ikke nok til at afsøge et område…

– Sidst men ikke mindst tålmodighed, tålmodighed… man er nødt til at afsøge det samme område flere gange, også selvom det ikke har givet noget… man udlægger jo et duftspor. Hajerne kan lugte blodet på flere sømils afstand og kommer svømmende hen til det. Tit vil man opleve at have ligge i timer uden noget, at så kommer der pludselig en enkelt haj… lidt efter en til.. og så kører det pludselig.. nogen gange blot en enkelt.. Pudsigt nok har jeg oplevet at en enkelt el. to hajer har giver langt mere stemning og glæde, end når der blev “tonset” flere hundrede hajer op.

En 5 dages tur vil typisk forløbe som følger:

Vi mødes søndag aften ombord, fordeler køjer, checker ind og taler små regler den slags ting igennem. Man skal tænke på at det er folk der ikke er vant til at færdes på et skib, der måske oveni købet gynger… man skal sove sammen med ca. 20 andre (svedige og fiskelugtende) der er lidt om medbragt øl osv. det nytter jo ikke at “Høkeren” der har spiritusbevillingen stopper en i at drikke for meget, og så går han bare op og drikker videre af sit eget, kommer galt af sted, og så har vi balladen… Nå, jeg syntes nu at der er kommet en langt bedre selvjustits af den slags ting i de senere år. Vi skal også forklare om iskasserne til at opbevare fangsten i, og at vi lægger fisk på frys sidst på dagen..

Afgang lidt over midnat, tøffer nordover alt efter vejr og vind.. Det er sket, at vi har måttet tage en dag i sundet pga. blæst.. men det gør ikke noget, så fanger vi sild og torsk som kan bruges til agn senere på turen, men ellers nordpå i ca. 7 timer mens folk forsøger at få lidt søvn. Det bliver sjældent til så meget den første nat, nye lyde, nye lugte!!! og andre uroligheder, søsyge, osv.

Mandag morgen fisker vi så makreller et eller andet sted mellem Anholt og Læsø. Fire ad gangen, ju-hu! hvor det går, let grej, skide skægt med de små fightere, som regel er der så mange at vi allerede her den første dag kan sætte agn – grej ned og slæbe efter haj, samtidig med at vi fanger makreller. Vi skal huske at advare og gå rundt med en Fjæsing, dem er der tonsvis af, og der er altid nogen der bliver stukket. Når man fanger 4 ad gangen og de alle slår med hovedet er det næsten umuligt ikke at blive ramt. Det er nu ikke så slemt.. fingeren el hele hånden i så varmt vand man kan holde ud, så koagulere giften og spredes derfor ikke. det snurrer lidt i hånden et par timer, og så er den potte normalt ude. Der er også enormt med knurhaner, de ligner lidt fjæsingen, stikker også, men er ikke giftige.

Som regel går denne dag med hyggefiskeri af alle de sjove arter og med at lære lidt om det hele… sidst på dagen tøffer vi ind til Østerby på Læsø. Nogen vil nyde et roligt skib, og pludselig kan alle falde i søvn.. der er normalt ikke meget krudt denne første aften i land..

De næste dage går med at afsøge områder omkring Læsø, måske op til Skagen. Et år røg vi ind i Kulmuler.. fik 14 stk. op til 9 kg., det var en sidegevinst der vist ikke er sket siden. Rødfisk og Berggylter dukker op hvis vi fisker under den svenske kyst ved Gøteborg, i år også Blåstak, jo de ture byder altid på et eller andet nyt.
Vi har i nogle år fanget så mange hajer at det nærmest var et problem at blive fri for dem. Vi prøvede at fiske dem på alt, ja selv tomater tog de. Vi hang også en Lubbe ned i overfladen, og stod og så på hvordan de på få min. flænsede og åd den, blot to tre hajer gnaskede en 3 kg. lubbe i sig.

De fleste hajer føder levende unger, dem sætter vi altid ud igen og er æggeblommen (de fødes med en æggeblomme i siden, til at leve af de første dage) næsten væk har de en chance for at overleve, hvis ikke en sulten måge snupper den, inden den finder ned i dybet.
Folk spørger tit hvad man kan gøre med de hajer? kan de spises? ja da! så normalt flår vi nogle stykker, og sætter dem på frokostbordet, og mums, så skal alle have haj med hjem. Der er jo ikke ben i hajer, de sælges under navnet “konge ål” i butikkerne, og vendt i mel med lidt karry i, smager de fortrinligt.

Der er også mange, der er bange for at de skal leve af fisk i de fem dage. Så de lurer lidt når kokken står klar med okse eller flæskesteg. Men vi har altid den service at hvis man vil smage sin fangst, skal man blot gøre den i stand og give kokken den, så får man den som ekstra ret til frokost. Har man først smagt fiskefrikadeller, lavet af helt friske fisk, er det svært at spise det færdigkøbte fars. Stegte makrelfileter er også en hof ret.

Når vi stævner hjemad sidst på ugen er det som regel med “garvede søfolk” der sidder og spiser under dæk mens de må holde fast på maden, og sover som sten, trods lugt og svedige venner.

Når vi kommer retur til Helsingør, skal fryseren tømmes for ugen fangster, og det er ikke så lidt man får samlet sammen på 5 dage. Stor afsked, og vi skal vel afsted igen næste år. Man har fået “fiskekammerater” sjov at møde folk et år efter, de har ikke set hinanden et helt år, og så skal de være sammen igen i 5 dage..

Vi har grupper der er kommet gennem alle 20 år. det gør man da vel kun hvis det er en god ferie.

Desværre har de stigende udgifter til bla olie, de ture er dyre at lave med de lange sejladser, gjort at den slags ture er ret dyre at lave. Så de laves efterhånden kun, hvis en større gruppe (over 10) starter den op, eller nogen vælger at ville chartre en båd til sådan en tur. Er du interesseret så kontakt rederiet og lad os se om vi kan strikke noget sammen i fællesskab.

whychooseus1
whychooseus1
whychooseus1
whychooseus1

Lidt mere om grejet.

De fleste har deres favoritter år det gælder forfang, pirke og lignende. Vi vil her prøve at gennemgå et par af de mest almindelige, som er brugt ved fiskeri efter hajer og katte. (havkatte)

Bundtakkel med bom

Taklet består af en bom med en længde på mellem 30 og 50cm.
I toppen af bommen er der monteret et stykke line i tykkelsen 0,70 til 1,00mm og derpå en line tjavs i 0,70mm. Det samme gør sig gældene i bunden hvor der kan monteres én til to kroge. Vægten af loddet skal ikke være større end nødvendigt, dvs. at på en dag med stille vejr og næsten ingen strøm er det ikke nødvendigt med 5-600g. lod men snarere 2-300g.
Et lettere lod, bevirker at der er mere føling med grejet.
Krogstørrelsen varierer alt efter om det er både havkatte og hajer eller om det kun er en af arterne man satser på.
Hajer, str. 6/0 til 8/0 langskaftede kroge (evt. kroge fra gummimak)
Katte, str. 4/0 til 7/0 agnkroge
Hvis begge dele, ja en mellemting, men som hovedregel altid med modhager på skaftet. (holder bedre på agnen)

whychooseus1

Bundtakkel

Taklet et ganske simpelt, det består af et stykke line 0,80 til 1,0mm.
Linetjavsen mellem hovedline og loddet er ca. 40 cm. og fra knuden ved loddet til krogen ca. 50 til 70cm.
Vægten af loddet skal ikke være større end nødvendigt, dvs. at på en dag med stille vejr og næsten ingen strøm er det ikke nødvendigt med 5-600g lod, men snarere 2-300g., et lettere lod, bevirker at der er mere føling med grejet.
Krogstørrelsen varierer alt efter om det er både havkatte og hajer eller om det kun er en af arterne man satser på.
Hajer, str. 6/0 til 8/0 langskaftede kroge (evt. kroge fra gummimak)
Katte, str. 4/0 til 7/0 agnkroge
Hvis begge dele, ja en mellemting, men som hovedregel altid med modhager på skaftet.

whychooseus1

Bundtakkel

Taklet er egentlig meget lig det man kender fra de almindelige fladfiskeforfang, dog er dette større og kraftigere. Taklet kan bindes på 2 måder, den ene er ved brug af blodknuder, således vil tjavserne være samme tykkelse som hovedlinen. Eller det kan bindes med tyndere tjavser.
Linetykkelsen er mellem 0,70 og 1,0mm ved brug af tyndere tjavser skal disse ikke være under 0,70mm.
Vægten af loddet skal ikke være større end nødvendigt, dvs. at på en dag med stille vejr og næsten ingen strøm er det ikke nødvendigt med 5-600g. lod men snarere 2-300g., et lettere lod, bevirker at der er mere føling med grejet.
Krogstørrelsen varierer alt efter om det er både havkatte og hajer eller om det kun er en af arterne man satser på.
Hajer, str. 6/0 til 8/0 langskaftede kroge (evt. kroge fra gummimak)
Katte, str. 4/0 til 7/0 agnkroge
Hvis begge dele, ja en mellemting, men som hovedregel altid med modhager på skaftet. (holder bedre på agnen).
whychooseus1

Slæbetakkel

Taklet er egentlig meget lig det man kender fra alm. fladfiske forfang, dog er dette større og kraftigere. Taklet kan bindes på 2 måder, den ene er ved brug af blodknuder, således vil tjavserne være samme tykkelse som hovedlinen. Eller det kan bindes med tyndere tjavser. Fordelen ved dette er at krogene vil slæbe hen over bunden, i modsætning til på andre forfang hvor de hænger oppe i vandet.
Linetykkelsen er mellem 0,70 og 1,0mm ved brug af tyndere tjavser skal disse ikke være under 0,70mm.
Vægten af loddet skal ikke være større end nødvendigt, dvs. at på en dag med stille vejr og næsten ingen strøm er det ikke nødvendigt med 5-600g. lod men snarere 2-300g., et lettere lod, bevirker at der er mere føling med grejet.
Krogstørrelsen varierer alt efter om det er både havkatte og hajer eller om det kun er en af arterne man satser på.
Hajer, str. 6/0 til 8/0 langskaftede kroge (evt. kroge fra gummimak)
Katte, str. 4/0 til 7/0 agnkroge
Hvis begge dele, ja en mellemting, men som hovedregel altid med modhager på skaftet.
whychooseus1