OPSKRIFTER

Julesild

Fisken fanges og sorteres… store rognsild er bedst, (når en sild smider sin rogn ryger ca. det halve af dens fedtindhold også..) Og så bliver den mager. Det er ikke helt så godt når den skal trække lage.

Silden skylles ombord (der er ikke noget der stopper en vask som sildeskæl) Man behøver ikke rense fisken, som sådan.. Jo mere der er til at danne lage jo bedre. Dog bruger mange at tage hovedet af og så hive en del af mave/tarm med ud, hvis man har spand m.m. med ud, så kan man lave det hele ombord. Ellers når man kommer hjem, så skal man salte silden.

Saltsild (spegesild)

Man strør et lag salt i bunden af et kar eller en spand, ca. en cm, og så stiller man sildene på række, med ryggen nedad… Strør et lag mere og næste række sild ovenpå den første række… Indtil spanden er fuld (eller man ikke har flere sild!!!) Herefter lægges et pres, evt. en tallerken og en tung ting ovenpå.(1-2 kg.) Så stilles spanden koldt og mørkt et par dage, herefter checker man om de har trukket lage..ved at lette låget og trykke på tallerkenen, så skal der pible lage op fra neden. Er lagen kommet over, skal silden bare stilles tilbage i sit kolde og mørke element en måned eller to.. Så er de klar til at tage op, filettere og fjerne skin m.m. En salt sild skal vandes ud og lægges i en hjemmelavet lage et par dage, inden den spises..HUSK at det er silden selv, der skal danne lagen, og at der ikke må hældes vand i, for at fylde op. Mangler der en smule lage, kan der blandes en lage af 1 ltr. vand (der har været kogt og er kold), og 200 gr. alm. salt, og denne lage iblandes den eksisterende. Diverse marinader til salt og kryddersild, findes i koge og mad opskriftsbøger, og kan udvikles efter egen smag.

Kryddersild
Stor set samme fremgangsmåde som ved spegesild. Dog skal man bruge 2/3 salt og 1/3 brun farin, samt en blanding af krydderier. Disse kan man selv blande eller købe færdige hos en fiskehandler eller i Matas. Dette blandes og strøes mellem sildene.( som ved saltsilden) Kryddersild er lidt hurtigere færdige (pga sukkeret) og kan for den sags skyld spises uden udvanding, og lige op af spanden. Skulle silden ikke trække nok lage (så den dækker alle sildene efter ca. et par dage) så kasser det øverste lag, så der kun er sild i spanden, der er dækket af lage. Så længe silden står mørkt og køligt (under 5 grader), bliver den kun bedre af at stå og trække smag. Gerne et helt år. PS. læg mærke til om sildene under lagringen, forandrer udseende og lugt, (kan ikke tåle temperatursvingninger) i så tilfælde kasseres det hele, og en ny portion må sættes igang.

Rullemops (småkogte sildefiletter).

LAGE:1/2 ltr. husholdningseddike. (brun ell. hvid), 100-150 gram sukker, løg i skiver, så det passer (2 hele), en god portion dild og det smages til med stødt peber.

Eddike og sukker hældes i en gryde, røres sammen, (koldt) og smages til. (ikke for sur og ikke for sød) Bringes derefter til at koge, derefter skrues der ned for blusset, så lagen småsimrer. ( 80-85 grader) Løg, dild og peber tilsættes (røres i) og sildefiletterne lægges i lagen og småsimrer i 15-20 min. sluk for gryden og hæld indholdet i et fad eller skål og pynt med flere løg/dild og stil det til afkøling i nogle timer, med låg på.

Der bruges ingen vand, da det nedsætter holdbarheden, og smagen. ( holdbarhed 10-14 dage i køleskab).

PS:: lad være med at snuse/lugte til lagen, når den koger, det er kradse sager. Friske og optøede frosne sild kan bruges. Både som sildefilet og rensede hele sild. Lagen kan også bruges til at hælde over de stegte sild.

Rullemops, er sammenrullede sildefiletter med en pind igennem, men er dog ej nødvendigt, spises med fedtemadder, groft salt, øl og brændevin.

Velbekomme